dissabte, 3 de novembre del 2012

L'Ateneu al 7 en 1

Tot seguit reproduïm l'article que hem publicat al 7 en 1 del mes d'octubre d'enguany (núm. 83)

Aquest any hem tomat a col·laborar amb la Mancomunitat i les entitats de la Vall en l'organització de la Festa Remença: vàrem tenir la Rosa Lluch i en Joaquim Nadal com a ponents de prestigi en el camp de la història catalana al segle XV, es va recuperar la maqueta de la Vall que va fer l'Ateneu el 1996, es va editar un nou cartell per a l'exposició i vàrem col'laborar en altres actes de la Festa. Tot plegat gràcies a la bona entesa i suport de la Mancomunitat. Aquesta sinergia ajuda a donar a conèixer la Festa i la Vall més enllà dels nostres municipis. En aquest sentit, l' exposició dels fets remences i la maqueta de la Vall varen ser demanades per ser exposades al Centre de Visitants del Gironès, a Sarrià de Ter.

No volem deixar de banda la feina de protecció del valor ecològic que tenen el riu Llémena i tota la seva conca, eix vertebrador de la cultura. de l'economia i de la gent que vivim a la Vall. En aquesta línia, estem esbossant una jornada, en col·laboració amb la Universitat de Girona. per donar a conèixer els resultats dels estudis ecològics que s'han fet al riu i debatre sobre com podem potenciar allò que s'està fent bé i, a la vegada, corregir les deficiències que hi tenim.

El mes de juliol vàrem tomar a fer el Casal d'Estiu, comptant de nou amb el grup de joves de la Vall, l'Associació el 42, per comandar el casal junt amb la comissió de pares. Estem satisfets perquè els nens i els pares han renovat la confiança amb l'Ateneu, i aquest estiu vàrem tomar a superar el centenar de nens! Com a novetat d'aquest any, l'Ateneu va oferir beques per al casal a través dels serveis socials de la Vall. Aquesta acció s'ha fet dins dels objectius de l'Ateneu de potenciar la solidaritat entre els ciutadans de la Vall.

En aquesta línia també volem ressaltar la col·laboració que hem tornat a establ ir amb l'Associació de Dones de la Vall, ajudant a l'organització de la Marató de l'Acudit per recollir fons per a la Marató de la Pobresa, de TV3. També vàrem fer una aportació dels diners recollits en l'actuació del grup de Jazz Jove Big Band de Girona en el decurs de la Festa de J'Ateneu.

Les diferents seccions de l'Ateneu han continuat força actives. El grup excursionista ha engegat el curs amb una sortida a la Vall de Núria, amb molt d'èxit de participació.

També volem fer esment a la bona acollida que està tenint el Club de Lectura de l'Ateneu. Amb només un any de vida, ha aconseguit atreure autors i editors reconeguts que han vingut a participar en les tertúlies mensuals, i també ha estat convidat a Catalunya Ràdio a Barcelona per participar en una tertúlia del programa "El club de la bona lletra" sobre el llibre Emma, de Maria Barbal amb presència de l'escriptora. El passat dia 28 de setembre el club va reprendre l'activitat amb una Vinoteca: maridatge de vi i poesia, i es va presentar el programa de lectures d'aquest curs.

Trobareu totes les activitats de les seccions i la manera com contactar-nos al nostre blog http://ateneudecartella.blogspot.com .


Volem aprofitar aquest número del 7 en 1 per donar-vos a conèixer una iniciativa d'un grup de persones de la Vall, moltes d'elles vinculades a 1'Ateneu: La Llavor de la Vall. L'Ateneu ha decidit donar-li tot el seu suport, que puguin fer ús de la rectoria com a seu i compartir també els nostres mitjans de comunicació i difusió.

La Llavor de la Vall de Llémena va néixer la darrera primavera per iniciativa d’un grup de families que considerem que és important mantenir i preservar les llavors locals tradicionals, per tal de que no es perdin i siguin accessibles a tothom, en el present, i pel futur especialment, ja que correm el risc que moltes d’elles desapareixin degut a la tendència a utilizar llavors hibridades i manipulades química i genèticament.

El nostre patrimoni vegetal, fruit de la feina de moltes generacions d’agricultors, està en perill d’extinció. Així doncs, les nostres llavors tradicionals són un recurs pel desenvolupament harmònic i sostenible del propi territori, en aquest cas, la Vall de Llémena.

La nostra tasca principal la constitueix la creació i la conservació d’un Banc de Llavors.

Un Banc de Llavors és un espai on es guarden, físicament i en les condicions adequades, diferents espècies i varietats de llavors. Els membres del banc poden agafar les llavors que necessitin, amb el compromís de guardar-ne posteriorment de la seva pròpia collita per tal d’aportar-les novament al banc.

Una altra tasca important és la d’anar recollint i guardant mostres de llavors que les cases de la vall han anat plantant any rera any i estan, per tant, plenament adaptades al clima i al sòl de la zona.

També pretenem fer una tasca de dinamització i promoció de les varietats tradicionals i establir una dinàmica de control i seguiment de la seva utilització.

A part de la gestió del banc, les famílies també anirem fent com a mínim 2 trobades a l’any per a fer planter conjuntament, que serà gratuït pels seus membres.

La Llavor de la Vall de Llémena és una agrupació que està oberta a tothom que vulgui ajudar en aquesta tasca i es vulgui beneficiar de l’ús i consum de fruits tradicionals, naturals i sostenibles.

Per a tenir més información ens podeu escriure a lallavordelavall@gmail.com , o bé trucant al telèfon 972 42 96 25.

Naturalment també anem recollint llavors, per tant, si en disposeu de varietats locals, no dubteu a contactar-nos i passaran a formar part del banc, en benefici de tothom.

Us animem a participar de les diferents activitats de l'Ateneu i us recordem que tant l'entitat com la seva seu estan a disposició de les iniciatives culturals que ens pugueu fer arribar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada