dissabte, 1 de maig del 2010

1 de Maig - Festa de l'Ateneu

En motiu de la festa dels Ateneus —que es celebra el dia 1 de Maig—, us convidem a participar a la trobada i dinar conjunt que es farà a la seu de l’ateneu de Cartellà aquest dissabte, 1 de maig del 2010 entre l'Ateneu de la Vall de Llémena i l'Ateneu de Dones Fules del Senegal.

10:00  
(hora senegalesa que vol dir a les 10 o a les 12, ves a saber...)
Curset de cuina senegalesa. Un grup de dones fules (de la Casamance al Senegal) ens explicarà com es fa el deliciòs maro eteu (arròs amb carn) plat típic del Senegal, mentres fan el dinar.

12:00  
Jornada de lluita pels drets dels treballadors i treballadores. Qui vulgui podrà escapar-se fins a Girona i participar en la reivindicació dels treballadors i treballadores enfront a la classe posseïdora dels mitjans de producció.












13:00  
Jocs i sarau. Abans de dinar anirem fent partidets o potser anirem al bosc a buscar quatre espàrrecs. 














14:00  
(hora senegalesa que vol dir a les 14 o a les 15, ves a saber...)
Dinar popular catalano-senegalès
Cal portar els plats i els coberts. Les dones fules hi posen l'arròs i l’ateneu hi posa el beure per grans i petits (refrescos, aigua, vi i cava) i la coca de postres. Si voleu podeu portar amanides o el que vulgueu per completar l'arròs. L’ajuntament de Sant Gregori hi posa les taules i cadires per seure còmodament i les escoles de Cartellà per si els temps obliga a tancar-nos.
Si voleu menjar arròs, aniria be que enviéssiu abans del divendres, un correu per confirmar la vostra assistència a ateneuvalldellemena@gmail.com. Si no, potser us quedareu sense...

16:00  
Jocs de cucanya per a tots


















18:00   
Cine infantil "Kirikú i les bèsties salvatges” (74 min.)
Veurem que el nen Kirikú, sense complir un any i sense créixer un pam, haurà d'exercir de jardiner, de detectiu, canterer, venedor, viatjant i metge. Narrada segons la manera oral dels contes tradicionals africans.  





















L'avi, en el seu tron blau, conta com Kiriku es converteix en jardiner, detectiu, comerciant, viatger i mèdic, i com el més petit i valent dels herois haurà de buscar en el seu interior per a trobar el valor, la astúcia i la generositat necessàries per a triomfar sobre el mal.




20:00   
Cinefòrum "Sacco e Vanzetti"
Si encara ens queda delit i ganes, us proposem una pel.lícula adient pel l'1 de maig: Sacco e Vanzetti. Sacco i Vanzetti és un docudrama italià realitzat en 1971, dirigit per Giuliano Montaldo. El film presenta una dramatización dels esdeveniments que van envoltar el cas de Sacco i Vanzetti, dos joves anarquistas d'origen italià executats en la cadira elèctrica a Massachusetts al 1927.






















La pel·lícula es va rodar al 1970 i com tantes altres de contingut polític reivindicatiu va ser prohibida per la censura espanyola i, vista per tant exclusivament, en sessions a l’altra banda de la frontera.
Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti van ser dos anarquistes executats a la cadira elèctrica a Massachussets l’any 1927. Eren dos emigrants italians que van ser condemnats a mort després de ser acusats de l’assassinat d’un caixer i d’un policia durant un atracament a la localitat de Braintree el 1920. S’havien declarat reiteradament innocents fins al dia de la seva execució, després de set anys d’apel·lacions i malgrat les protestes de l’opinió pública internacional.
Curiosament, el mateix de l’estrena de la pel·lícula entre nosaltres, 1977, i tot coincidint amb el cinquanté aniversari de la seva mort, els noms de Sacco i Vanzetti van ser rehabilitats per la justícia nordamericana que va reconèixer que un judici manipulat els havia portat al patíbul.
Sacco e Vanzetti pel·lícula, forma part d’aquell cinema italià de denúncia que firmaven realitzadors com Elio Petri, Damiano Damiani o Francesco Rossi. En aquest cas va ser Giuliano Montaldo, un director potser no de primera fila però de filmografia extensa com ho demostra que el 2008 ha rodat Els dimonis de San Petersburgo inspirada en Dostoievsky i amb música d’Ennio Morricone, que també va tenir molt a dir a la banda sonora de “Sacco e Vanzetti?. I és que la cançó que va compondre i que va interpretar Joan Baez va ser tant o més famosa que la pel·lícula.





Notes 
En motiu de la celebració dels 20 anys de vida de l’Ateneu, temin previst de fer un recull d’imatges de les activitats d’aquests anys. Us demanem que si en teniu alguna que pot ser interessant, la porteu (ja sigui en paper o digital –hi haurà un PC per fer la descàrrega des dels llapis o CD’s-) i amb les aportacions individuals, farem una bona exposició col·lectiva













Durant tota la jornada podrem escoltar i gaudir d'una cuidada selecció de música popular actual d'arreu del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada